Eerste editie rondleiding langs Panther-Stellung in Arnhem succes

Duitse bunkers in de tuin van Museum Arnhem

In de tuin van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg in genoemde stad liggen twee kleine bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 400 meter ten westen van het museum, tegenover het Elisabeths Gasthuis, ligt nog een derde bunker van hetzelfde type. Zij maakten deel uit van de Duitse Panther-Stellung. Deze linie verlengde de Westwall en werd tussen oktober 1944 en april 1945 gebouwd door duizenden dwangarbeiders.

Rondleiding

In het kader van het Erfgoedfestival ‘Over grenzen van Gelderland’ organiseert de Werkgroep WO2 van de AWN17 een rondleiding langs een stuk van de voormalige Panther-Stellung in Arnhem.

Gidsen tijdens deze wandeling zijn onderzoeker naar de Panther-Stellung Leo van Midden en ikzelf. Leo zal vanuit militair-historisch perspectief vertellen. Ik zal voornamelijk toelichting geven op de sporen die nog zichtbaar zijn en het archeologisch onderzoek dat is gedaan naar de drie of vier nog aanwezige Kochbunkers in Arnhem.

Kochbunkers

Hoogtepunt van de wandeling is de bezichtiging van een reconstructie van een loopgraaf inclusief originele Kochbunker (Duits eenmansobservatiepost) in de tuin van Museum Arnhem. Deze tuin is gesloten in verband met de verbouwing van het museum, maar is tijdens de rondleidingen voor ons geopend. Deze bunkers, ingegraven in de hoge stuwwal, keken uit over de geallieerde troepenbewegingen in de lage Overbetuwe, Met goed weer kan gekeken worden tot aan Nijmegen.

De wandeling begint en eindigt in Erfgoedcentrum Rozet en duurt ongeveer 2 uur, de afstand is circa 3 km. Kosten zijn € 5,- per persoon.

Nog twee opties deze zomer

De eerste editie van de rondleiding werd gehouden op zaterdag 26 mei en was een groot succes. Zie de foto’s voor een sfeerimpressie. Er zijn nog twee opties om deze bijzondere wandeling bij te wonen: zaterdag 23 juni en 14 juli 2018.

Wees snel, want er kunnen maximaal 25 personen per keer deelnemen. Inschrijven kan via deze link.

Foto’s: Luuk Buist, Martijn Reinders, Maraly Weesies.

 

4 thoughts on “Eerste editie rondleiding langs Panther-Stellung in Arnhem succes

  1. Heb ergens gelezen dat de Canadezen in 1945 de loopgraven bij Westervoort als dump gebruikten voor klein en groot kaliber munitie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: