Archeologische rubriek in Airborne Magazine

Vanaf heden verschijnt in het Airborne Magazine een rubriek van mijn hand over (archeologische) bodemvondsten die een relatie hebben met de Slag om Arnhem (september 1944) in de ruime betekenis. Dit zijn vondsten uit archeologisch onderzoek, een toevalsvondst of een object dat reeds decennia uit de grond is gegraven. De objecten die ik hier bespreek zijn geen anonieme objecten van een militariabeurs of museumstukken waarvan de herkomst onbekend is. Ook zullen hier niet enkel wapen-gerelateerde zaken of militaire uitrusting de revue passeren. Elk voorwerp, hoe klein of onooglijk ook, vertelt echter wel zijn eigen verhaal. Het zijn tastbare herinneringen en soms persoonlijke getuigenissen van alle mensen die betrokken waren bij deze zwarte periode in de geschiedenis.

Mijn eerste bijdrage beschrijft hoe een op het eerste gezicht nietszeggende verroeste granaatscherf – door zijn context – toch een verhaal kan vertellen. Lees meer hierover in het tijdschrift nr. 12 (september 2018)!

Airborne Magazine is het tijdschrift van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum (VVAM) en verschijnt drie keer per jaar. Een los exemplaar kost € 5,=. Meer informatie over een lidmaatschap of abonnement lees je hier (klik).


 

granaatscherf oever oude brug sept18.jpg
Twee ijzeren granaatscherven zoals ik ze afgelopen maand aantrof bij het lage water langs de zuidelijke Rijnoever. Op de achtergrond de oude verkeersbrug (nu “John Frostbrug”).

ABM rubriek 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: