Over mijzelf

over mijzelf loopgraven rolf hensel.jpg
Duitse loopgraven langs de IJssel bij Westervoort (foto: Rolf Hensel/De Gelderlander).

Ik ben Martijn Reinders (1988), KNA Archeoloog met een specialisatie in de Tweede Wereldoorlog. Ik ben werkzaam bij Greenhouse Advies (onderdeel van De AdviesGroep Nederland), een archeologisch adviesbureau dat vlakbij Arnhem is gevestigd. Naast het echte archeologische veldwerk heb ik ervaring in het begeleiden van explosievenopsporingen (OCE-onderzoek) en schrijf ik volledige bureauonderzoeken inclusief archeologische verwachting.

Op deze blog plaats ik nieuws omtrent mijn werk. Het is mijn passie om met behulp van een multidisciplinaire aanpak bijzonder onderzoek uit te voeren. Ik gebruik hiervoor moderne technieken zoals digitale reliëfkaarten en het georefereren van luchtfoto’s uit de oorlogsperiode. Dit vul ik aan met oude, geschreven bronnen zoals Duitse voorschriften of rapporten van het Nederlandse verzet. In het veld zijn getrainde ogen van groot belang. Elk spoor in het landschap kan een verhaal vertellen. Een metaaldetector heb ik niet, en is voor mijn soort non-destructief onderzoek ook niet wenselijk en niet nodig.

Daarnaast verzorg ik wandelingen en rondleidingen, geef ik lezingen, schrijf ik artikelen in diverse tijdschriften en ben ik tussen alle bedrijven door bezig met een aantal grotere boeken waarin mijn persoonlijke onderzoeksthema’s naar voren zullen komen.

In 2018 verscheen het eerste boek waar ik aan mee mocht werken: Verstoven Verleden over het “bodemarchief” van de Atlantikwall in Zuid-Holland. Op dit moment schrijf ik voornamelijk aan een boek over een van mijn grootste interesses: de Luftwaffe op de Veluwezoom en in de regio Arnhem. Aan de hand van vele nieuwe, niet eerder gebruikte bronnen schrijf ik hierover samen met specialist Hans Timmerman. Ons onderzoek willen wij op een originele wijze in het boek presenteren: door middel van moderne hoogtekaarten die worden gekoppeld aan niet eerder getoonde historische foto’s en bijzondere bodemvondsten.

 

Contact 

martijn [punt] reinders [at] greenhouse-advies [punt] nl

 

Volgen 

Instagram: WO2 Archeologie

Facebook: Archeologie van de Tweede Wereldoorlog

 

Een greep uit de projecten waar ik aan mee heb gewerkt…

2018-2019          archeologisch onderzoek militaire resten uit Eerste en Tweede Wereldoorlog in het Bergherbos en op de Eltenberg (Natuurmonumenten)

2018                   archeologisch onderzoek villa de Heselbergh, Arnhem (Feldkommandantur en stafhoofdkwartier van de 9. SS-Panzerdivision ‘Hohenstaufen’ tijdens de Slag om Arnhem)

2018                    informatieve wandeling langs Panther-Stellung in Arnhem, samen met Leo van Midden, in het kader van het Erfgoedfestival/Erfgoedcentrum Rozet

2017-2018          project Verstoven Verleden: boek met tentoonstelling over archeologische vondsten van de Atlantikwall in Zuid-Holland (i.s.m. Nick Warmerdam, Jeroen Rijpsma, Merel van der Linden)

2018-heden      rubriek over archeologie van de Slag om Arnhem in Airborne Magazine, tijdschrift van de Vereniging Vrienden Airborne Museum (periodieke bijdrage)

2017-2018         archeologisch onderzoek naar Duits verbindingscentrum Teerose III te Rozendaal (eigen initiatief i.s.m. Natuurmonumenten en gemeente)

2016-2017          lokale deskundige bij opstellen beleidsadvieskaart voor sporen uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Arnhem (gepubliceerd: Kok & Wijnen 2018, RAAP-rapport 3386).

2016-heden       archeologisch onderzoek naar Duitse observatiebunkers in de tuin van Museum Arnhem (deel 1 gepubliceerd: Kochbunkers in de tuin van Museum Arnhem), als onderdeel van WWOII

2013                     afgestudeerd als Archeoloog BA, winnaar scriptieprijs voor onderzoek naar Duits munitiedepot te Apeldoorn

2012: 100.000 bommen en granaten. Tentoonstelling met bodemvondsten uit het munitiedepot Hoog Soeren in CODA, Apeldoorn.

2010                     archeologische begeleiding van vliegtuigberging te Apeldoorn (Messerschmitt Bf 109 G-6) (gepubliceerd: Een Duitse jager in een weiland)

2009 – 2014       archeologische begeleiding van OCE-onderzoek te Hoog Soeren, gemeente Apeldoorn (deeltijd) (gepubliceerd in een viertal archeologische rapporten)

 

Presentaties en rondleidingen 

2019 (april): Kochbunkers in de tuin van Museum Arnhem – voor Historische Kring Elden

2019 (april): Kochbunkers in het Bergherbos – voor Heemkundekring Bergh

2018 (oktober): De archeologie en het landschap van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland – themabijeenkomst over conflictarcheologie, Arnhem (bijdrage over betekenis van archeologie, case studies Teerose III en loopgraven Westervoort)

2017 (december): Conflict in Contact V – Congres voor conflictarcheologie, Leuven (BE): Luftwaffe-experimenten op de Veluwse stuwwal: historie en archeologie van Teerose III

2017 (januari): Kochbunkers in de tuin van Museum Arnhem – voor AWN regio Arnhem

2012: Reuvensdagen, Ede – Archeologie van het Militair Erfgoed; theorie en praktijk

2012: Symposium Archeologie van de Tweede Wereldoorlog in museum CODA, Apeldoorn – 100.000 bommen en granaten, Apeldoorn

 

 

 

 

6 thoughts on “Over mijzelf

Add yours

  1. Beste Martijn, bedankt voor je boeiende rondleiding gisteren, kon je niet bedanken na afloop, ik moest snel weg.
    Bij deze!!!

    Grt – Alex.

  2. Ik volg je al enige tijd op Instagram. Super mooi werk. Ik ben in 2012 in Leiden afgestudeerd als de eerste die Conflictarcheologie daar als specialisatie wilde kiezen (geen reguliere richting). Helaas niet werkzaam binnen de archeologie nu, maar ik schrijf nog en geef af en toe lezingen.

    Mooi om te zien dat er mensen zijn die gedegen non-destructief onderzoek in de WO2 sector ondernemen. Ik geniet oprecht van je werk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: