Archeologie van de Tweede Wereldoorlog in Montferland

Het is op dit moment 75 jaar geleden dat Nederland voorgoed werd bevrijd van de Duitse bezetter. Vanaf 1 april 1945 werd de regio Montferland in het oosten van ons land bevrijd door Canadezen. Vanwege dit jubileumjaar schreef ik voor het blad Old Ni-js een artikel: een tweeluik.

Het eerste deel gaat over de laatste oorlogsmaand in het Montferland. Het tweede deel gaat over de resten die nu nog in het landschap aanwezig zijn: archeologie van Kochbunkers, loopgraven en tankgrachten.

In 2018 en 2019 deed Greenhouse Advies een aantal onderzoeken naar deze oorlogsrelicten, in opdracht van Natuurmonumenten en de gemeente Montferland. Ik heb deze resultaten hieruit veelvuldig gebruikt voor dit verhaal.

Meer informatie over het tijdschrift, mijn artikelen en hoe te bestellen vind je hier.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: