Rondleiding langs sporen van de Panther-Stellung in Arnhem

Op dit moment is het 75 jaar geleden dat Operation ‘Market Garden’ en de Slag om Arnhem in Oosterbeek ten einde waren: de laatste Duitse zege van de Tweede Wereldoorlog. De start van de herfst luidt ook een andere periode in: onderdrukking, dwangarbeid, vernietiging.

Arnhem en omringende plaatsen werden vanaf eind september 1944 ontruimd, meer dan 100.000 burgers werden geëvacueerd, en juist anderen werden naar de Veluwezoom gehaald om dwangarbeid te verrichten. In het najaar van 1944 en de hierop volgende winter werden duizenden kilometers aan loopgraven en tankgrachten en vele nieuwe bunkers aangelegd en gebouwd op last van de Duitse bezetter. De binnenstad van Arnhem werd zelfs getransformeerd in een vesting. Het maakte onderdeel uit van de Panther-Stellung. Voor de Duitsers mocht dit niet baten. In het voorjaar van 1945 werd de regio onder de voet gelopen door een geallieerde overmacht. Niet lang daarna hield het Derde Rijk op met bestaan.

In Nederland zijn sporen uit de oorlogsperiode in de bebouwde kom vaak lastig te vinden, zeker als er hevige gevechten, vernietiging en sloop hebben plaatsgevonden. Stille getuigen van de maandenlange frontperiode in Arnhem zijn er echter wel degelijk.

Deze sporen van de verlaten spookstad Arnhem ná de Slag om Arnhem (september 1944) zijn vrij schaars. De editie rondleidingen in de zomer van 2018 was reeds een succes. Aanstaande oktober zullen expert Leo van Midden en ikzelf opnieuw twee wandelingen inclusief korte, inleidende lezing geven. Dit initiatief is georganiseerd door Rozet Arnhem.


(historische foto’s: Gelders Archief)

 

Voor beide dagen is nog plek vrij, dus geef je snel op!

De activiteit begint en eindigt in Rozet (Arnhem centrum). De lezing duurt 30 minuten en de wandeling duurt ongeveer 2 uur (wandelafstand is ca. 3 km). Kosten zijn € 5,= per persoon.

Aanmelden zaterdag 19 oktober 2019: klik hier. (13:30 – 16:00)

Aanmelden zaterdag 26 oktober 2019: klik hier. (13:30 – 16:00)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: