De Luftwaffe op de zuidelijke Veluwe 1940 – 1944

Sinds enige tijd ben ik bezig met een nieuw boek over een van mijn grootste interesses: de Duitse Luftwaffe op de zuidelijke Veluwe en in de regio Arnhem. Samen met specialist Hans Timmerman schrijf ik hierover aan de hand van vele nieuwe, niet eerder gebruikte bronnen.

De opzet van het boek zal een soort artikelenreeks zijn waarin de afzonderlijke onderwerpen worden belicht. Denk hierbij aan de vele militairen in en om Arnhem (hun taken, hun verhalen), het militaire vliegveld Fliegerhorst Deelen, de omringende Flak-stellingen, de Teerose-stellingen en de hieraan gekoppelde experimentele locaties. Een voorschot op dit laatste onderwerp gaf ik reeds in mijn archeologisch onderzoek naar Teerose III (2018).

LW op de V midden pagina.jpg

De aanpak van het onderzoek is multidisciplinair: historische geschreven stukken (zoals Duitse militaire bronnen en rapporten van het verzet) worden bijvoorbeeld gecombineerd met informatie uit de bodem: archeologie en bodemvondsten. Ons onderzoek willen wij op een originele wijze in het boek presenteren. Het boek zal rijk geïllustreerd worden met historische foto’s (waarvan een groot deel niet eerder getoond) die in opvallend contrast staan met modern vormgegeven hoogte- en reliëfkaarten en de vaak grillige staat van vele bijzondere bodemvondsten.

Al met al zal dit boek een beeld geven van de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio Arnhem zoals dat nog niet eerder is getoond en waarbij een link tussen verleden en heden wordt gemaakt.

 

 

 

 

 


 

Meer info 

Verwachte publicatie: 2021

Contacteer mij. 

 

Flakscheinwerfer detail watermerk   Teerose III

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: