Kochbunkers in de tuin van Museum Arnhem: zichtbaar en beleefbaar

Volg het project rond de Kochbunkers verder hier.

 

Vandaag, zaterdag 13 september 2014, had ik de eer om aanwezig te mogen zijn bij fase 1 van het zichtbaar en beleefbaar maken van een Kochbunker in de tuin van Museum Arnhem. Vandaag was de eerste dag, waarbij een deel van de tuin werd ontgraven om te laten zien hoe een loopgraaf richting de bunker eruit had kunnen zien. De komende weken zal bezig worden gehouden met de volgende fasen, waarbij de bunker nog beter zal worden uitgegraven en uiteindelijk de loopgraaf toegankelijk wordt.

Kochbunkers stammen uit het najaar van 1944. De bunkers in de tuin van Museum Arnhem zijn, evenals een wirwar aan loopgraven, aangelegd door Nederlandse dwangarbeiders na de slag om Arnhem (september 1944). Toen werd het laag liggende gebied tussen Arnhem en Nijmegen frontgebied.

Het project is een initiatief van leden van stichting Menno van Coehoorn, waaronder Leo van Midden. De ontgraving werd aangevuld met enkele vrijwilligers waaronder ikzelf. Het ontgraven werd archeologisch begeleid door archeoloog Kasper van den Berghe van de gemeente Arnhem. Gelet werd op eventuele sporen of opvullingslagen van de oorspronkelijke loopgraven.

impressie Kochbunkers

Impressie van hoe de Kochbunkers in de tuin van Museum Arnhem er in het najaar van 1944 uit hebben kunnen zien. © Leo van Midden

Kochbunker MA

Gisteren zijn de bunkers ingemeten. Aan het begin van de middag werd gestart met het verwijderen van de klimop. Met piketten was uitgezet wat moest worden afgegraven en hoe de reconstructie van de loopgraaf moest lopen. Bij afstanden, dieptes en hoeken is gerefereerd aan originele Duitse instructies.

Kochbunker MA

13 september was ook Open Monumentendag en de ontgraving was hier onderdeel van. Over de hele dag zijn enkele geïnteresseerde bezoekers, jong en oud, langs geweest. Een enkeling was zelfs zo enthousiast dat hij een groot deel rondom de bunker heeft uitgegraven.

Kochbunker MA

De bunkers hadden oorspronkelijk uitzicht op het frontgebied in de Betuwe. Het is de bedoeling dat dit uitzicht ook weer terug wordt gebracht voor de optimale beleving.

Kochbunker MA

Student Archeologie Sebastiaan Pothoven (rechts) en archeoloog van de gemeente Arnhem Kasper van den Berghe bekijken de al deels uitgegraven achterkant van een Kochbunker. De ingang is al voor een stukje te zien. Oorspronkelijk kwam een loopgraaf uit op deze ingang. Dit zal ook zo in de reconstructie worden opgenomen.

Kochbunker MA

Het uitzicht op de Betuwe van achter de fictieve loopgraaf, zoals het in de winter van 1944-1945 ongeveer moet zijn geweest.

Lees meer:
http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/reconstructie-duitse-loopgraaf-uit-tweede-wereldoorlog-in-arnhem-1.4529903

One thought on “Kochbunkers in de tuin van Museum Arnhem: zichtbaar en beleefbaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: