Artikel “Duitse buitmunitie in Nederland”, deel 1

terugbliksept15

Ik heb een artikel geschreven over buitgemaakte wapens en munitie die door de Duitse krijgsmacht in Nederland zijn gebruikt. De voorbeelden die ik hierbij aanhaal zijn grotendeels afkomstig uit archeologisch onderzoek, of betreffen bodemvondsten van bijvoorbeeld explosievenonderzoek. Ook worden vondsten behandeld die gedaan zijn door amateurs. Voorbeelden van zowel achter het front, als uit strijdgebied (zoals de Slag om Arnhem) komen aan bod.

Het betreft hier deel 1 van een tweeluik: een inleiding met voorbeelden van verschillende typen en soorten buitgemaakte munitie. Het is een overzicht van bekende bodemvondsten tot nu toe, en is niet compleet. Toevoegingen en verbeteringen zijn dan ook zeker gewenst, en kunnen naar mij gemaild worden (zie contactgegevens).

Deel 2 van het artikel volgt later dit jaar, in hetzelfde tijdschrift. Het zal handelen over het 7,5cm Vickers luchtafweergeschut: in eerste instantie gebruikt door het Nederlandse leger, maar later ook ingezet door de Wehrmacht. Ook hier komen verschillende archeologische vondsten aan bod.

Dit artikel is zojuist verschenen in het septembernummer (nr. 552) van het maandblad van de Documentatiegroep ’40-’45: Terugblik 40-45.

Om dit tijdschrift te bestellen, zie: http://documentatiegroep40-45.nl/category/terugblik40-45/

One thought on “Artikel “Duitse buitmunitie in Nederland”, deel 1

  1. Martijn,

    Interessant en mooi dat het nu gepubliceerd is!

    Je plaatst het dus niet op jouw blog/omgeving? Had het graag gelezen maar ben geen lid (meer) van Terugblik..

    Gr, Leo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: