Archeologisch rapport over berging Messerschmitt 109 bij Apeldoorn

saga duitse jager

In 2010 werd voor het eerst in Nederland een vliegtuigberging archeologisch begeleid. Nu pas verscheen het uitwerkingsrapport hierover, dat ik schreef samen met Masja Parlevliet (gemeente-archeoloog Apeldoorn). Dit rapport handelt over de berging, archeologische begeleiding en de zoektocht naderhand naar het verhaal achter de gecrashte toestel en de gesneuvelde vlieger.

Door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL of Gravendienst) kon aan de hand van het aangetroffen Erkennungsmarke de vlieger worden geïdentificeerd: de 21-jarige Unteroffizier Horst Quietzsch uit Leipzig. Op 30 januari stortte hij met zijn jachtvliegtuig na een luchtgevecht neer in een weiland te Wenum-Wiesel, ten noorden van Apeldoorn.

De reconstructie van de ligging van het vondstmateriaal heeft meer inzicht in het verhaal van de laatste vlucht van Quietzsch gegeven. Enkele aangetroffen bezittingen maken het verhaal persoonlijk. Hierbij is het zilveren bedelarmbandje met de tekst “Kehre Wieder” (kom terug) het meest aangrijpend. Het vertelt het verhaal van de andere kant van de oorlog: een jong gesneuvelde, Duitse vlieger als slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog en de wens van een geliefde dat hij heelhuids terugkomt.

Quietzsch zijn moeder deed na de oorlog navraag bij het Rode Kruis over het lot van haar zoon en tot de berging in 2010 bleef hij als vermist te boek staan. Zij heeft zijn identificatie niet meer mogen meemaken. In 2011 heeft Unteroffizier Horst Quietzsch zijn laatste rustplaats gekregen op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn.

2 thoughts on “Archeologisch rapport over berging Messerschmitt 109 bij Apeldoorn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: