Aanstaande vrijdag (8 december) zal ik de eerste resultaten van het onderzoek naar Teerose III presenteren. Afgelopen augustus voerde ik een veldonderzoek uit naar dit Veluwse Luftwaffe-complex waarover niet veel bekend is. Het onderzoek is in samenwerking en met ondersteuning van de gemeente Rozendaal, Natuurmonumenten en de regio-archeoloog opgezet.
Op de vijfde editie van de contactdag voor conflictarcheologie ‘Conflict in Contact’, dit jaar in Leuven (België), zal ik een beknopte historie geven. Dit vul ik aan met een kleine greep uit de resultaten en voorlopige conclusies van het onderzoek dat op dit moment nog wordt uitgewerkt. In de kroniek van dit congres zal een artikel staan met daarin de in mijn presentatie genoemde resultaten, inclusief beeldmateriaal.
Binnenkort zal ik ook op deze pagina meer informatie plaatsen over de voortgang van het onderzoek.
Een kleine voorproef: Dit stuk beton is in de jaren ’80 van de vorige eeuw verplaatst tijdens bosbouwwerkzaamheden, maar lag oorspronkelijk op de locatie van een Freya “LZ” radarapparaat. Het beton is op locatie geproduceerd en gestort. Dit wordt gedacht vanwege de vele kiezels en zelfs klapperstenen die in het beton zitten, afkomstig uit de grond van het stuwwalplateau uit de voorlaatste ijstijd waarop de stelling zich bevindt.