Museum Arnhem dicht tot en met 2019, museumtuin op de schop
(foto: Leo van Midden, juni 2016)
In de tuin van Museum Arnhem bevinden zich twee Duitse Koch-bunkers. Sinds 2014 vindt er onderzoek plaats naar deze bijzondere relicten uit de Tweede Wereldoorlog. Het Museum is sinds 20 november jongstleden gesloten omdat het pand geheel vernieuwd gaat worden. Ook de beeldentuin zal heringericht worden. De komende twee jaar zal er daarom ook meer informatie komen over eventueel vervolgonderzoek dat zal plaatsvinden naar beide bunkers.
Archeologisch onderzoek
De oostelijke bunker is in 2016 onderzocht. Een Britse sten gun lag in de bunker zelf, en achter de bunker bleek nog een deel van een betonnen ruimte aanwezig te zijn. Wat zal er nog in en om de westelijke bunker overgebleven zijn…?
Oorlogswinter
De betonnen observatiepunten zijn ingegraven op de hoge stuwwal langs de Utrechtseweg en kijken uit over de laag gelegen Overbetuwe. Het besneeuwde landschap met daarop een van de bunkers op de foto hierboven geeft een impressie van de oorlogswinter 1944-1945: deze winter gold als een bijzonder strenge.
Enkele feiten
- ‘Market Garden’ was mislukt, het gebied tussen Rijn en Waal lag tussen bezet en bevrijd gebied;
- De Duitsers zaten hoog en droog en legden nieuwe stellingen aan op de Veluwezoom, gericht op het zuiden en als onderdeel van de Panther-Stellung;
- Enkele duizenden dwangarbeiders werden belast met de taak van de aanleg hiervan;
- 90.000 inwoners van Arnhem werden geëvacueerd, waardoor het een spookstad werd;
- De Duitsers gingen over tot een systematische plundering van waardevolle bezittingen;
- Arnhem bleef maandenlang onder geallieerd vuur liggen, waarvan zowel Duitse militairen als dwangarbeiders last ondervonden;
- Arnhem en omgeving werd uiteindelijk pas medio 1945 bevrijd.
Bijzondere overblijfselen
De twee Kochbunkers in de museumtuin (en nog een derde er ten westen van) zijn zeldzame en bijzondere overblijfselen die herinneren aan de evacuatie van Arnhem, geallieerde beschietingen, de hongerwinter, stellingbouw door Nederlandse dwangarbeiders, het verloop van het front ná het mislukte Market Garden en de uiteindelijke bevrijding van de stad.
Verder lezen
Zie ook hier en hier. Het volledige rapport is hier te downloaden.
Meer info over het (gesloten) museum, zie hier.
Mooie foto Martijn, ben benieuwd hoe het er na de opening van het Museum Arnhem uit ziet. Het lijkt erop dat de Kochs een prominente plaats gaan krijgen, mede dankzij je onderzoek. Hulde!!