Artikel in Journal of Conflict Archaeology

Towards an archaeology and geography of Second World War German munitions storage sites in north-west Europe

Het onderzoek naar sporen van Duitse logistiek tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat nu ook over grenzen. David Passmore (University of Toronto) schreef al eerder diverse artikelen over de archeologie van logistieke depots (munitie, brandstof, enz.) zoals die in Normandië (Frankrijk) aanwezig waren. Hij doet dit onderzoek veelal samen met David Capps Tunwell en Stephan Harrison. Lees bijvoorbeeld Landscapes of Logistics (2013).

Na een mailwisseling met David de afgelopen twee jaar leek het ons een goed idee om de verzamelde data uit Normandië te vergelijken met de situatie in Hoog Soeren, Apeldoorn. Hier deed ik tussen 2009 en 2014 onderzoek, als archeologisch onderdeel van de explosievenopsporing en -ruiming daar.

David en zijn collega’s kunnen putten uit een uitgebreid historisch onderzoek naar de situatie van de verzorging van de Wehrmacht in Noordwest-Frankrijk in de zomer van 1944, in het bijzonder van de 7. en 15. Armee (7de en 15de Leger). Dergelijke historische overzichten zijn voor de Nederlandse situatie slechts versnipperd bekend naar mijn weten. Dit gaat dan met name om de situatie van de LXXXVIII. Armeekorps (88ste Legerkorps) en de Wehrmachtsbefehshaber in den Niederlanden. De meerwaarde van het Apeldoornse onderzoek is dat hier daadwerkelijke grondsporen zijn aangetroffen en geregistreerd, waar de bezochte Franse depots slechts informatie geeft van wat er aan het maaiveld over is.

Getracht is om met alle beschikbaar gekomen data een typologie te creëren van (munitie)opslagpunten van de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een artikel dat zojuist is verschenen in Journal of Conflict Archaeology (Volume 12, 2017) onder de titel: Towards an archaeology and geography of Second World War German munitions storage sites in north-west Europe. Dit tijdschrift is als geprinte versie verkrijgbaar.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: