Schuttersputten langs de Oorsprongbeek

Mijn nieuwste bijdrage voor de Werkgroep WO2 van de AWN17 is een onderzoek in opdracht van Geldersch Landschap & Kasteelen. Zij vroegen de Werkgroep om voor de landgoederen Oorsprong en Zilverberg tussen Oosterbeek en Doorwerth een inventarisatie van sporen uit de Tweede Wereldoorlog te maken. Dit gebied staat met name bekend om de Slag om Arnhem en ‘Market Garden’: het lag in de ‘Perimeter’ waar Britse en later ook Poolse luchtlandingseenheden enkele dagen lang hevige strijd voerden tegen Duitse infanterie ondersteund door tanks.

Het resultaat is een rapport waarin historisch onderzoek naar de gevechtshandelingen in het gebied samengaat met een gedetailleerde analyse van verkenningsluchtfoto’s en tot slot is aangevuld met de registratie van resten van schuttersputten zoals die vandaag de dag nog in het landschap zichtbaar zijn. Deze samensmelting van onderzoeksmethodes maakt het tot een interdisciplinair onderzoek.

Om het hele rapport te lezen of te downloaden, klik hier.

Oorsprong-uitzicht Border Regiment
Het uitzicht zoals de Britse luchtlandingseenheden van Border Regiment in de schuttersputten langs de Oorsprongbeek moeten hebben gehad op de strategisch belangrijke kruising Van Borsselenweg-Benedendorpsweg-Veerweg in het westelijk deel van de ‘Perimeter’.
Oorsprong-schuttersputten
Schuttersputten (zogeheten fox holes of weapon slits) van links naar rechts als militair voorschrift, een praktijkvoorbeeld van Border Regiment in Oosterbeek en als overblijfsel in het landschap anno 2017.

Meer info, klik hieronder:

Landgoed Oorsprong

One thought on “Schuttersputten langs de Oorsprongbeek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: