Strijdigheden 2019: Arnhem

Op 12 september 2019 zal de derde editie van Strijdigheden worden gehouden. Dit jaar vindt dit congres over conflictarcheologie plaats in het Rozet in Arnhem. Naast ‘key note’-spreker Ruurd Kok zijn er lezingen van onder meer Jack Didden, Dwayne Beckers, Martijn Defilet en mijzelf. Het avondprogramma in de Eusebiuskerk zal worden gepresenteerd door historicus Hans Goedkoop (‘Andere Tijden’, NTR en VPRO).

Archeologisch onderzoek Villa Heselbergh 

Ik zal een korte presentatie geven over de resultaten van het archeologisch onderzoek op terrein van de voormalige Villa Heselbergh in Arnhem. Deze villa (bouwjaar 1912) werd in de zomer van 1943 gevorderd ten behoeve van de Feldkommandantur 642 ‘Arnheim’ onder het commando van Generalmajor Friedrich Kussin.

Tijdens de eerste dag van Operation ‘Market Garden’ (Slag om Arnhem) werd de villa ook in gebruik genomen als divisie-stafkwartier van de 9. SS-Panzerdivision ‘Hohenstaufen’. Anderhalve week lang kreeg het villaterrein dagelijks bezoek van Duitse bevelhebbers als Walter Model, Wilhelm Bittrich en Walter Harzer. Op de locatie vonden gedurende deze dagen onderhandelingen plaats tussen Duitsers en Britten, werden krijgsgevangen ondervraagd en Nederlandse gevangenen gefusilleerd. Villa Heselbergh neemt zo een belangrijke plaats in de geschiedenis van de Slag om Arnhem. Het archeologisch onderzoek werd in opdracht van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen uitgevoerd door Greenhouse Advies (onderdeel van DAGNL).


 

Voor het volledige programma en om in te schrijven, ga naar de website.

 

1920 ca
Villa Heselbergh aan de Apeldoornseweg in Arnhem, circa 1920 (Gelders Archief).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: