Archeologie van de Atlantikwall: opening van ‘Verstoven Verleden’

VV Flyer boek

Verstoven Verleden

Afgelopen vrijdag 18 mei 2018 was de opening van onze expositie ‘Verstoven Verleden’: archeologie van de Atlantikwall in Zuid-Holland. Deze unieke expositie toont voor het eerst in Nederland een verzameling van bodemvondsten uit privécollecties, de collecties van musea en afkomstig van archeologisch onderzoek. Deze objecten vormen een verborgen schat aan verhalen en geheimen. Het zijn restanten die een blik kunnen werpen op deze gruwelijke periode in de geschiedenis en het leven van de mensen destijds.

Locatie

De locatie die we hiervoor hebben gekozen is een voormalige Duitse hospitaalbunker op het complex Widerstandsnest 105H dat als Bataillonsgefechtsstand diende voor de verdediging op Voorne-Putten (adres: Windgatseweg 1A Rockanje).

Opening door burgemeester

De burgemeester van de gemeente Westvoorne dhr. Peter de Jong opende samen met ons de originele Duitse Gittertür waarmee de toegang tot de bunker werd verleend: de tentoonstelling werd hiermee officieel geopend. De burgemeester kreeg samen met twee wethouders de gelegenheid om als eerste onze tentoonstelling te bekijken. Het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan dhr. Kees Neisingh als voorzitter van de Erfgoedtafel Atlantikwall.

Bunkerdag

Afgelopen weekend (zaterdag 19 mei 2018) was de eerste gelegenheid om de unieke tentoonstelling te bezichtigen. Dit was op het festival Voorne in Stelling. De tweede en tevens laatste gelegenheid op deze speciale locatie in een Duitse bunker is op Bunkerdag op zaterdag 9 juni. Hierna zal de tentoonstelling verhuizen naar een andere locatie.

Expositie

Locatie: Widerstandsnest 105H

Adres: Windgatseweg 1A Rockanje (Zuid-Holland)

Expo open: zaterdag 19 mei en zaterdag 9 juni 2018

Boek

Bij de expositie is een boek verschenen dat meer vondsten en dus nog meer verhalen van de Atlantikwall in Zuid-Holland vertelt. 60 archeologische vondsten worden in historische context geplaatst. Het boek kan worden besteld via verstovenverleden[at]gmail[punt]com.

 


 

Het betreft hier een samenwerkingsproject van archeoloog Nick Warmerdam, auteur Jeroen Rijpsma, grafisch vormgever Merel van der Linden en mijzelf (Martijn Reinders).

Je kunt ons project volgen via Facebook.

ViS Nick B en W

Projectleider van ‘Verstoven Verleden’ Nick Warmerdam licht enkele vondsten toe aan de burgemeester en twee wethouders van de gemeente Westvoorne (foto: Jos Uijtdehaage © Voorne-putten.nl).

VV Jeroen publiekMede-auteur van ‘Verstoven Verleden’ Jeroen Rijpsma (links) geeft een historische inleiding over de Duitse kustverdediging tijdens de Tweede Wereldoorlog op Voorne-Putten tijdens de opening van het project (foto: Jos Uijtdehaage © Voorne-putten.nl).

ViS Nick Kees

Het eerste exemplaar van ons boek ‘Verstoven Verleden’ wordt uitgereikt aan voorzitter van de Erfgoedtafel Atlantikwall dhr. Kees Neisingh (foto: Jos Uijtdehaage © Voorne-putten.nl). ViS projectteam.jpgHet projectteam van ‘Verstoven Verleden’, vlnr: Merel van der Linden (grafisch vormgeefster van het boek en de expo), Nick Warmerdam (archeoloog, auteur, projectleider), ikzelf (archeoloog en auteur) en Jeroen Rijpsma (auteur).

 

Een impressie van de opbouw en de expositie zelf op de locatie in Rockanje:

2 thoughts on “Archeologie van de Atlantikwall: opening van ‘Verstoven Verleden’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: