Ensemble Deelen | Luftwaffe op de Veluwe


Aan deze pagina wordt nog gewerkt…

Resten van de poeren van Y-toren Friedrich van Teerose II bij Velp (foto: M. Reinders, 2014).

Eén groot landschap

Bij menigeen is de Tweede Wereldoorlog bekend als het slagveld van operatie Market Garden, de hongerwinter en de uiteindelijke bevrijding. Maar de Veluwse natuur huisvest ook een ander hoofdstuk uit de oorlog dat vijf jaar lang zijn sporen heeft achtergelaten: de luchtoorlog. Zo bouwde de Duitse Luftwaffe bij Arnhem op de Veluwe een van de grootste militaire vliegvelden. Niet alleen was deze basis de bakermat van het nachtelijk vliegen (Nachtjagd). In de regio Arnhem werden bovendien vele proeven uitgevoerd met radar en andere techniek in tal van kleinere andere complexen. Al deze fenomenen bij elkaar behoren in feite tot één groot geheel.

Een deel van deze resten is bewaard gebleven en veel gebouwen zijn rijksmonument. Maar hoe zit het met de gesloopte resten, de archeologie op en onder het maaiveld? Het Veluwse landschap toont de sporen van het ensemble Deelen tot op de dag van vandaag.

Lees hier verder…

Schematische weergave van het ensemble Deelen. Centraal liggen de A-vormige landingsbanen van het vliegveld zelf. Daaromheen zijn met verschillende kleuren subcomplexen aangegeven. (M. Reinders, 2022).

Projecten

In de loop der jaren heb ik onderzoek uitgevoerd op diverse archeologische vindplaatsen binnen het ensemble Deelen. Ik zal deze onderwerpen de komende tijd aanvullen met resultaten van mijn historisch en archeologisch onderzoek.


Boek

Het is de bedoeling dat ik mijn bevindingen ga publiceren. Te zijner tijd zal daar meer info over verschijnen.

Oud nieuws in dit dossier…

2019: Resultaten van het noodonderzoek op een Flak-stelling

2019: Noodonderzoek op een Flak-stelling in Arnhem

2018: Themabijeenkomst WO2GLD & Erfgoed Gelderland

2018: Archeologie van Teerose III (samenvatting en rapport)

2012: Het Luftminenlager van Fliegerhorst Deelen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: